Make your own free website on Tripod.com

Draadloos internet

Menu Hotspots Infosessie
Installatie Draadloze modems
 

Draadloos internet
Wat heeft u nodig om aan de slag te gaan
Standaarden

Draadloos Internet

Terwijl hotspots, voor draadloos Internet op publieke plaatsen, als paddestoelen uit de grond schieten, gebeurt de echte WiFi-revolutie (WiFi = Wireless Fidelity) bij particulieren en bedrijven die zelf zo’n draadloos netwerk opzetten. Een draadloos netwerk is vooral handig in gebouwen waar een traditionele netwerkkabel moeilijk kan worden aangelegd, om verschillende gebouwen te overbruggen, of in situaties waar gebruikers vaak van plaats verwisselen.

Wat heeft u nodig om aan de slag te gaan?

Naast de bestaande hardware moet u wat extra spullen aanschaffen. Deze zijn vrijwel overal verkrijgbaar en bepaald niet duur.

In eerste plaats hebt u een zender nodig of eigenlijk een koppelingskastje. De draadloze verbinding wordt tot stand gebracht doordat de ‘computersignalen’ via radiogolven door de lucht worden geseind. Zo’n koppelingkastje heet een Access Point. Het kastje zendt en ontvang radiosignalen op een frequentie van zo’n 2.4 gigahertz (GHz). Veel Access points zijn voorzien van een zichtbare antenne.

Om radiosignalen bij de PC te kunnen ontvangen hebt u ook een ontvanger nodig. Welk type ontvanger hangt af van de computers die u gebruikt.

In de desktop PC’s monteert u een ontvanger in de vorm van een uitbreidingskaart. Zo’n kaart noemen de fabrikanten meestal een Wireless LAN PCI Card.

In een laptop past geen gewone uitbreidingskaart, maar wel een PC Card (soms PCMCIA Type II genoemd). Zo’n draadloze PC Card schuift u in een uitbreidingsslot op de laptop. Een stukje van de kaart steekt buiten de laptop en bevat een onzichtbare antenne.

Wanneer u niet enkel wilt netwerken, maar ook wilt surfen op Internet, dan hebt u in plaats van een Access point een gecombineerde draadloze router/access point nodig. Zo’n apparaat wordt vaak een Wireless Broadband Router genoemd. Dit kastje ontvangt aan de ene kant uw Internet verbinding en vormt aan de andere kant de schakel tussen de diverse PC’s in uw draadloze netwerk.

Top

Standaarden

Gelukkig is er een internationale standaard voor draadloze communicatie. Deze heet IEEE 802.11b. Deze standaard wordt ook wel Wifi of Wireless Fidelity genoemd.

Maar er bestaan nog andere standaarden:

                                  

                                  802.11b                                802.11a                               802.11g

bandbreedte                11 Mbps                                 54 Mbps                              54 Mbps

golflengte                    2,4 GHz                                 5 GHz                                 2,4 GHz

reikwijdte                    4 à 500 m                              4 à 500 m                            4 à 500 m

 

Doordat de a-standaard een hogere frequentie heeft, is de reflectie dan weer een stuk beter en hebt u in principe minder “blinde vlekken”.

De snelheden van ettelijke megabits dienen wel gerelativeerd te worden. In de praktijk liggen ze een stuk lager. Bovendien is het zo dat als u met uw draadloos netwerk wilt surfen, u moet afrekenen met de bottleneck van uw internetprovider. En maken bijvoorbeeld tientallen mensen gebruik van eenzelfde draadloze internetverbinding, dan kan de snelheid fors dalen. Ook de reikwijdte dient te worden genuanceerd. Vuistregel is dat de standaarden tot 100 meter een behoorlijke verbinding kunnen voorleggen, al hangt alles natuurlijk af van de kwaliteit van de netwerkapparatuur en de toestand ter plaatse.

Belangrijk is dat bedrijven vooraf een site survey laten uitvoeren, zodat ze kunnen inschatten tot waar de straling van het draadloos netwerk kan reiken. Sommige materialen zoals celbeton, metaal of aluminium houden de stralen flink tegen, ook water doet dit. Materialen zoals hout of gyproc zouden daarentegen weer minder problemen opleveren.

Voor de echte snelheidsduivels is er trouwens alweer een snellere variant in opkomst. Super G belooft de dubbele snelhei van de huidige standaard 802.11g. Dit wordt voorlopig bereikt door aan de bestaande standaards allerlei handigheidjes toe te voegen. Daarom wordt Super G nog niet aanzien als een goed alternatief.

 Top