Make your own free website on Tripod.com

Hotspots

Menu Draadloos internet Infosessie
Installatie Draadloze modems

Inhoud

Wat is een hotspot?
Wat heb ik nodig?
Voordelen van hotspots
Nadelen van hotspots
Telenet Hotspots
Breedband Hotspots
Vergelijking van de prijs
Vergelijking van het aantal hotspots

 

Wat is een hotspot?

Een hotspot biedt een draadloze internetverbinding op openbare plaatsen zoals hotels, congrescentra, ondernemingen, restaurants, enz. Verschillende bedrijven bieden hotspots aan. Bij een hotspot wordt er gebruik gemaakt van de Wireless / Wi-Fi LAN technologie. Dit maakt het mogelijk om een breedbandige internetverbinding op te zetten.
Een hotspot is een handig en gemakkelijk ding, want zo moet men niet langer te wachten tot men thuis of op kantoor is om te surfen.

Top

Wat heb ik nodig om van een hotspot gebruik te maken?

Men heeft natuurlijk eerst en vooral een laptop nodig met een WI-Fi functionaliteit. De meeste laptops zijn niet standaard voorzien van een Wi-Fi functionaliteit en dan heeft u dus een Wi-Fi kaart nodig voor uw laptop. De Wi-Fi kaarten zijn over het algemeen te verkrijgen bij computerwinkels. Om ook gebruik te maken van een hotspot, moet men kijken van welk bedrijf de hotspot is. Bij sommige bedrijven zijn er nog andere verplichtingen om gebruik te kunnen maken van de hotspot.

Top

Voordelen van hotspots:

Top

Nadelen van hotspots:

Top

Telenet Hotspots

Telenet Hotspot biedt een supersnelle draadloze internetverbinding op openbare plaatsen zoals hotels, congrescentra, ondernemingen en wegrestaurants. In een van de meer dan 450 Telenet Hotspot-locaties kan je met een draagbare computer met WiFi-kaartje supersnel draadloos surfen, je e-mail lezen of aanmelden op je bedrijfsnetwerk. Klik hier om te ontdekken waar

Telenet hotspot biedt een gebruiksvriendelijke, supersnelle en draadloze internettoegang op openbare plaatsen als hotels, congrescentra, restaurants, enz. - de zogenaamde hotspots.

Het netwerk van Telenet hotspots is gebaseerd op de WLAN-technologie (Wi-Fi, 802.11b) waarvan de snelheid kan oplopen tot 11Mbps. Daarom is een hotspot de ideale plaats om je e-mails te checken, te surfen op het net of toegang te krijgen tot je bedrijfsnetwerk (met VPN).

Snel : al onze locaties hebben een breedbandverbinding, dus alles gaat even snel als op je werk :

Gemakkelijk : ongewijzigde instellingen, draadloos, geen dial-up, directe verbinding en je eigen vertrouwde pc met Wi-Fi-kaart. Open je webbrowser in een Telenet hotspot, meld je aan en je bent verbonden. Zo eenvoudig is het!

Productief : je blijft in contact met je collega’s, verstuurt en ontvangt de recentste data en hoeft niet het drukke verkeer in, je werkt alles af in de hotspot.

Duidelijke factuur : wij hebben een aantal transparante factuurmethodes, ongeacht of je de dienst veel of weinig gebruikt. Zie de tariefplannen.

Optimale support : wij bieden een kwaliteitsservice. Heb je een vraag over de verbinding tot onze dienst? Wij zijn er om te helpen: dag en nacht, alle dagen van de week, alle dagen van het jaar.

 Om gebruik te maken van de Telenet hotspot-dienst heb je enkel het volgende nodig :

Je moet op een Telenet hotspot zijn

 

Telenet hotspot biedt een draadloze breedbandinternetverbinding in “hotspots” verspreid over heel België. Dit zijn openbare plaatsen zoals hotels, congrescentra, wegrestaurants, luchthavens of treinstations. We concentreren ons op hotspots omdat de gebruikte WLAN-technologie slechts een specifiek deel van gebouwen dekt. Voor een draadloze verbinding tot het internet, moet je dus naar een van de Telenet hotspots. Als je op een hotspot bent, check dan of je in een zone bent die binnen het bereik valt. Vraag aan de receptie waar je je kunt aanmelden op het Telenet hotspot-netwerk.

 

 

Je hebt een computer (laptop of PDA) nodig waarop een WLAN-kaart (WiFi 802.11b) is geactiveerd.

 

Je kunt om het even welke laptop, PDA of Webpad gebruiken die uitgerust is met WLAN-kaart om een verbinding te maken met het Telenet hotspot-netwerk. De WLAN-kaart moet compatibel zijn met WiFi en 802.11b.

 

 

Je hebt een voucher, abonnement of kredietkaart nodig

 

Om het Telenet hotspot-netwerk te gebruiken moet je een van de volgende drie betaalmethodes kiezen: voucher, abonnement of kredietkaart.

Een voucher is een prepaidkaart die je aan de receptie van elke hotspot kunt kopen. Op elke kaart staat een login en een paswoord om toegang te krijgen tot het Telenet hotspot-netwerk. Voor meer informatie over de verschillende soorten vouchers kan je terecht aan de receptie van een hotspot of klik je hier. Als je Telenet-klant bent, kan je ook on line een voucher kopen, klik hier voor meer info.

Met een Telenet hotspot-abonnement kan je voor een vast bedrag per maand onbeperkt surfen op alle Telenet hotspots. Als je geen Telenet-klant bent, klik je hier om een abonnement aan te vragen. Als Telenet-klant krijg je een extra prijsvoordeel. Klik hier voor info of om je Telenet hotspot-abonnement te activeren.

Als je niet over een Telenet hotspot-voucher of abonnement beschikt, kan je gewoon on line surfminuten kopen met je kredietkaart. Klik hier voor de online aankoop en volg de instructies.

 

 

Je hebt een internetbrowser nodig (vb. Internet Explorer, Netscape, Opera, enz.).

 

Je hebt niet alleen een internetbrowser nodig (zoals Internet Explorer of Netscape Navigator) om op het net te surfen, je moet je ook aanmelden op het Telenet hotspot-netwerk.

 

 De WLAN-norm IEEE 802.11a/b/g kwam er bij de invoer van draadloze technologie in de bedrijfswereld. Bij draadloze technologie is er een veiligheidsprobleem omdat de radiogolven ver buiten de muren of de perimeter van het kantoor kunnen wat in een kantooromgeving uiteraard niet wenselijk is. Om dat probleem te verhelpen, werd WEP uitgevonden. WEP (Wired Equivalent Privacy) is een encryptie (versleuteling) en voor de meest voorkomende WiFi-producten op de markt is die gebaseerd op een vaste sleutel van 64 bit of 128 bit. De WEP-algoritmen hebben gekende “gaten” waardoor er gemakkelijk kan worden “afgeluisterd”. Daarom werkt men momenteel aan betere normen voor kantoorgebruik. Voor publieke netwerken zoals de Telenet hotspots, helpt de WEP-encryptie niet echt bij de beveiliging van het netwerk omdat de sleutel vastligt voor alle gebruikers en ook door alle gebruikers gekend moet zijn om toegang te krijgen tot het netwerk. Daarnaast versleutelt WEP enkel gegevens voor de radiogolven en dat is maar een van de vele manieren waarop de gegevens kunnen worden verstuurd.

De Telenet hotspots bieden een internettoegang, geen encryptie over de draadloze interface. Door de architectuur van de Telenet hotspot zal de internettoegang veiliger zijn vergeleken met die in een cybercafé of thuis. De firewalls die in de hotspot node van de Telenet hotspots geïntegreerd zijn, bieden een bescherming tegen indringers.

Om de toegangsrechten van de eindgebruikers van de Telenet Hotspots te controleren, wordt de bestaande browserbeveiliging https gebruikt die een veilige overdracht van de login en paswoord garandeert. De hoofdzorg van de Telenet Hotspots bestaat erin een verbinding te bieden aan zijn bevoegde gebruikers, maar tegelijk ook de toegangsdetails van die gebruikers te beschermen.

Als een veilige toegang vereist is, bijvoorbeeld tot het bedrijfsnetwerk, moeten de toepasselijke toegangsmechanismen (opgenomen in het veiligheidsbeleid van de bedrijf) worden gebruikt, vb. VPN-toegang, https met “dedicated” certificaten, gecodeerde e-mail.

Top

Breedband Hotspots

Voor de toegang tot het publiek internet heb je scratch-kaart of een voucher nodig. Bij Telenet kan je betalen met een kredietkaart. Proximus, daarentegen, wil het in de toekomst mogelijk maken om te betalen via sms. Op de scratch-kaart staat een gebruikersnaam en een code die je dient in te geven om toegang te krijgen tot het internet.

Top

Vergelijking van de prijs

 

Belgacom

Proximus

Telenet

Swisscom

1/2uur

 

 

 

€ 5,00

1 uur

€ 7,50

€ 10,00

€ 9,99

 

2 uur 

€ 5,00

 

€ 5,00

€ 10,00

24 uur

€ 20,00

€ 20,00

€ 20,00

 

5 dagen

 

 

 

 

Maandabonnement     € 65,00  

De kaarten van 1 uur zijn speciaal, in die zin, dat het mogelijk is om tijdens de sessie in en uit te loggen en zo minuten over te dragen. De kaart van 1 uur bij Proximus is 1 maand geldig, bij Telenet 90 dagen en bij Belgacom 1 jaar.

Voor een kaart van 1 uur, ben je op dit moment bij Belgacom of Telenet  het voordeligste geholpen, wel moeten we vermelden dat de prijs voor 1uur bij Belgacom een lanceringsaanbod is. De prijs kan dus nog aangepast worden. Daarnaast kunnen Skynet ADSL Go en Plus gebruikers gratis gebruik maken van de Belgacom hotspots tot het einde van het jaar.

In de vergelijkende tabel betaal je bij Telenet € 9.99 voor 1 uur. Maar Telenet geeft voorlopig een korting van 25 % op de scratchkaarten van 1 uur zodat de prijs evenveel bedraagt als bij Belgacom.

Proximus daarentegen is meer voorzien op de businessklanten en minder gericht op de residentiële markt.

Top

Vergelijking van het aantal hotspots

Op dit moment spant Belgacom de kroon met 370 hotspots, daarna volgt Telenet met 139 hotspots en tot slot Proximus telt er 44.

Top