Make your own free website on Tripod.com

Installatie

Menu Hotspots Draadloos internet
Infosessie Draadloze modems
 

Draadloos netwerken installeren
Aanvullende hardware
WiFi
Installatie
Aansluiten Wireless Accesspoint
Aansluiten draadloze router
Aansluiten computers
Aansluiten notebooks
Aansluiten Pocket PCs
Internetverbinding en delen van bestanden
Beveiliging
Conclusie

 

Wireless networking, ook wel aangeduid met de term WLAN (Wireless Local Area Network), is hot. Met termen als Bluetooth, hotspots, infrarood en WiFi wordt de argeloze computergebruiker 'lekker' gemaakt voor draadloos computergebruik. In dit artikel leest u wat u voor een draadloos WiFi-netwerk nodig hebt en hoe u een dergelijk netwerk zelf installeert.

 

Draadloos netwerken installeren

Voor een netwerk hebt u minimaal twee computers nodig. Om draadloos te kunnen werken is één PC of notebook al voldoende. U kunt er namelijk voor kiezen om draadloos verbinding te maken met uw router. Dat is bijvoorbeeld thuis handig. Zo kunt u altijd en overal in en rond het huis e-mailen en surfen. In dit artikel gaan we echter uit van een kleine kantooromgeving bestaand uit een aantal desktop PC's en notebooks. PC's en notebook zijn uitgerust met Windows XP en verder beschikt u over een breedband Internetverbinding (ADSL of kabel). De modem of router die u gebruikt zit aan de ene kant gekoppeld aan uw telefoonverbinding of kabelaansluiting en aan de andere kant aan uw PC of router. Let op: een ADSL-modem met USB-aansluiting is niet geschikt voor gebruik in een netwerk.


Top

Aanvullende hardware

Naast de bestaande hardware moet u wat extra spullen aanschaffen. Deze zijn vrijwel overal verkrijgbaar en bepaald niet duur. In de eerste plaats hebt u een zender nodig of eigenlijk een koppelingskastje. De draadloze verbinding wordt tot stand gebracht doordat de 'computersignalen' via radiogolven door de lucht worden geseind. Zo'n koppelingskastje heet een Accesspoint. Het Accesspoint is de spin in uw draadloze web. Het kastje zendt en ontvangt radiosignalen op een frequentie van zo'n 2.4 gigaherz (GHz). Veel Accesspoints zijn voorzien van een zichtbare antenne. Om de radiosignalen bij de PC te kunnen ontvangen hebt u ook een ontvanger nodig. Welk type ontvanger hangt af van de computers die u gebruikt. In ons voorbeeld beschikt u over een desktop computer en een notebook. In de desktop PC's monteert u een ontvanger in de vorm van een uitbreidingskaart. Zo'n kaart noemen de fabrikanten meestal een Wireless LAN PCI card. Veel van deze kaarten hebben een antenne aan de achterzijde. In een notebook past geen gewone uitbreidingskaart, maar wel een PC Card (soms PCMCIA Type II genoemd). Een draadloze PC Card schuift u in een uitbreidingsslot op de notebook. Een stukje van de kaart steekt buiten de notebook uit en bevat een onzichtbare antenne. Veel nieuwe notebookmodellen hebben echter al een ingebouwde draadloze netwerkkaart. Wanneer u niet alleen wilt netwerken, maar ook wilt surfen op Internet, dan hebt u in plaats van een Accesspoint een gecombineerde draadloze router/Accesspoint nodig. Zo'n apparaat wordt vaak een Wireless BroadBand Router genoemd. Dit kastje ontvangt aan de ene kant uw Internet verbinding en vormt aan de andere kant de schakel tussen de diverse PC's in uw draadloze netwerk. Hebt u al een router, dan kunt u volstaan met alleen een Accesspoint.

Top

WiFi

Gelukkig is er een internationale standaard voor draadloze communicatie. Deze heet IEEE 802.11b. Aangezien niet-techneuten dat niet kunnen onthouden wordt de standaard ook WiFi genoemd. Dat is een afkorting voor Wireless Fidelity. De genoemde IEEE 802.11b specificatie gebruikt een maximale doorvoersnelheid van 11 Mbps. Dat is dus aanzienlijk minder dan de 100 Mbps van een modern bekabeld netwerk. Sinds kort is een opvolger beschikbaar in de vorm van de 802.11g specificatie. Deze heeft een maximale doorvoersnelheid van 54 Mbps. De industrie heeft dit keer goed nagedacht, want apparaten die de 802.11g specificatie gebruiken zijn backwards compatibel met 802.11b. Een bestaande Wireless card is dus niet meteen onbruikbaar als u een snelle 802.11g Router/Accesspoint koopt. Voor de echte snelheidsduivels is er trouwens alweer een snellere variant in opkomst. Super G belooft de dubbele snelheid van de huidige standaard 802.11g. Dit wordt voorlopig nog bereikt door aan de bestaande standaards allerlei handigheidjes toe te voegen. Daarom zien wij Super G nog niet als een goed alternatief. Houdt u het voorlopig nog maar even op Accesspoints en draadloze kaarten volgens de 802.11g standaard. En voor wie het graag precies wil weten: er is nog een andere specificatie voor draadloze dataverbindingen tussen apparaten, genaamd Bluetooth. De Bluetooth technologie is vooral bedoeld voor verbindingen tussen kleine en draagbare apparaten, zoals PDA's, mobiele telefoons, printers, scanners, digitale camera's en telefoons. De doorvoersnelheid is dan ook laag: maximaal 1 Mbps. Dat maakt deze technologie oninteressant voor netwerken. We beperken ons in dit artikel dus tot WiFi.

Top

Installatie

Als leverancier van de benodigde hardware kozen wij voor Belkin. Op de website van dit bedrijf vindt u handige Wizards die u naar de juiste producten leiden. Klik bijvoorbeeld op de SOHO Networking Wizard voor advies over uw situatie. Voor ons voorbeeldkantoor met een aantal desktop PC's, notebooks en een ADSL-Internetverbinding adviseerde men een draadloze kabel/DSL-gatewayrouter, een draadloze netwerkkaart voor de desktop-pc's en draadloze notebook netwerkkaart voor de notebooks. De router was in ons geval een Belkin 802.11g draadloze DSL-/kabelgateway-router. Ook de draadloze netwerkkaarten voor desktop-pc's en notebooks werkt volgens de 802.11g standaard. Volgens de fabrikant is deze standaard het meest gemakkelijk te implementeren en is een bereik tot maar liefst 457 meter mogelijk. Dat laatste geldt natuurlijk alleen voor de meest ideale omstandigheden, in de praktijk zal het veel minder (circa 75 meter) zijn. De Wizard op de Belkin site biedt twee mogelijkheden voor het aansluiten van onze notebook: via een Draadloze Notebook Netwerkkaart (CardBus) voor notebook-pc's of via een Draadloze USB Netwerkadapter.

Deze laatste is wel erg flexibel, want via de USB-kabel laat het apparaatje zich verbinden met elke moderne laptop óf desktop. Ook de draadloze netwerkkaarten voor desktop-pc's en notebooks werkt volgens de 802.11g standaard. Volgens de fabrikant is deze standaard het meest gemakkelijk te implementeren en is een bereik tot maar liefst 457 meter mogelijk. Dat laatste geldt natuurlijk alleen voor de meest ideale omstandigheden, in de praktijk zal het veel minder (circa 75 meter) zijn. De Wizard op de Belkin site biedt twee mogelijkheden voor het aansluiten van onze notebook: via een Draadloze Notebook Netwerkkaart (CardBus) voor notebook-pc's of via een Draadloze USB Netwerkadapter. Deze laatste is wel erg flexibel, want via de USB-kabel laat het apparaatje zich verbinden met elke moderne laptop óf desktop. Helaas bleek deze draadloze USB netwerkadapter nog volgens de 802.11b standaard te werken. De doorvoersnelheid is daarmee beperkt tot 11 Mbps. Belkin heeft, net als andere fabrikanten, een 802.11g insteekkaart (PCMCIA) voor notebooks. Deze heeft op dit moment dus onze voorkeur, maar zodra er een 802.11g USB-netwerkadapter beschikbaar komt is dat ook een prima keuze.

Top

Aansluiten Wireless Accesspoint

Hebt u al een router of server die uw Internetverbinding regelt, dan volstaat het aansluiten van een Accespoint op uw netwerk. Dit aansluiten is niet moeilijk en breidt uw netwerk in een keer uit met draadloze connectiviteit. Het aansluiten gaat als volgt: 

 1. Sluit het Wireless Accespoint via een netwerkkabel aan op het bestaande netwerk.
 2. Zet het Accesspoint aan. Klaar!
 3. Het Accesspoint krijgt automatisch - mits de DHPC-server in de router aanstaat - van de in het netwerk aanwezige router een IP-adres toegekend.
 4. Hebt u geen DHPC-server, dan zult u het Accesspoint handmatig moeten configureren. Volg daarvoor de instructies van de meegeleverde handleiding.

Top

 Aansluiten draadloze router

Wanneer u zich houdt aan de simpele regel eerst software installeren, dan aansluiten kan er weinig misgaan. Onze eerste desktop-machine is voorzien van een router en Internettoegang en dient als server in een peer-to-peer netwerk. Dat houdt in dat de bestanden en de printer op deze machine via een Windows XP netwerk worden gedeeld. Daarom is dit systeem de juiste keuze voor het installeren van de draadloze DSL-/kabelgateway-router. Als eerste wordt de cd-rom uit de verpakking gehaald en in de cd-rom-speler van de computer gestopt. De installatieroute start daarmee vanzelf en de juiste drivers worden geïnstalleerd. Een Easy Install Wizard onderzoekt de computer en vertelt hoe u de modem aansluit op de draadloze router.

 U dient onderstaande stappen dus in samenwerking met de Wizard uit te voeren:

 1. Zoek de netwerkkabel die van het ADSL- of kabelmodem naar de bestaande router of PC loopt en haal deze daar los.
 2. Plaats de draadloze router bij uw PC en sluit deze op het lichtnet aan.
 3. Steek de netwerkkabel die bij de modem vandaan komt in de plug Internet/WAN van de draadloze router.
 4. Nu is er nog geen verbinding tussen Internet en de draadloze router. U moet daarom een netwerkkabel aansluiten tussen een vrije poort van de router (er zijn er vier) en de netwerkkaart in uw PC.
 5. De oude router voor het bedrade netwerk kunt u loskoppelen en verwijderen.
 6. Controleer of de juiste LED-lampjes op de router branden.

 

U dient onderstaande stappen dus in samenwerking met de Wizard uit te voeren:

 1. Zoek de netwerkkabel die van het ADSL- of kabelmodem naar de bestaande router of PC loopt en haal deze daar los.
 2. Plaats de draadloze router bij uw PC en sluit deze op het lichtnet aan.
 3. Steek de netwerkkabel die bij de modem vandaan komt in de plug Internet/WAN van de draadloze router.
 4. Nu is er nog geen verbinding tussen Internet en de draadloze router. U moet daarom een netwerkkabel aansluiten tussen een vrije poort van de router (er zijn er vier) en de netwerkkaart in uw PC.
 5. De oude router voor het bedrade netwerk kunt u loskoppelen en verwijderen.
 6. Controleer of de juiste LED-lampjes op de router branden.

 

Een LED-lampje aan de voorzijde van de draadloze router geeft aan of de netwerkkabel naar de PC juist is aangesloten. Ook moet een lampje branden bij de aanduiding WAN: dit vertelt dat de modem goed is aangesloten. De router zal de Internetverbinding onderzoeken. Wanneer deze in orde wordt bevonden brandt ook een lampje bij het woord connected. Indien dit lampje niet brandt moet u de router handmatig configureren. Raadpleeg daarvoor de meegeleverde handleiding. Als alle stappen zijn doorlopen is de desktop PC voorzien van een draadloze router met Internetverbinding. Voor de goede orde: de PC is met de draadloze router verbonden via een netwerkkabel. Deze verbinding is dus niet draadloos. De winst zit hem in het aansluiten van alle andere PC's en notebooks in uw kantoor. Deze gaan nu allemaal draadloos communiceren via de Belkin 802.11g draadloze DSL-/kabelgateway-router, die tevens dienst doet als Accesspoint.
 


Top

Aansluiten computers

In ons voorbeeldkantoor beschikken we over desktop PC's en notebooks. De PC met de Internetverbinding is nu aangesloten. Voor het aansluiten van de andere desktop PC's hebben we de beschikking over draadloze netwerkkaarten. Om deze te installeren volgt u op elke PC de volgende stappen. 

 1. Installeer de bijgeleverde software.
 2. Zet de computer uit, verwijder de stroomkabel en maak de computerkast open.
 3. Verwijder de afsluitplaat bij een vrij PCI slot.
 4. Steek de netwerkkaart in het PCI slot en schroef de kaart vast.
 5. Maak de computerkast weer dicht.
 6. Plaats de antenne op de netwerkkaart en zorg dat deze recht omhoog steekt.
 7. Zet de PC aan. Windows XP detecteert de kaart en installeert deze, met behulp van de reeds geïnstalleerde drivers, automatisch.

 U kunt de status van het netwerk via Windows XP of via een Belkin hulpprogramma laten verlopen. De fabrikant raadt aan het eigen programma te gebruiken. Dit manifesteert zich via een icoon in het systeemvak van Windows. Dubbelklik op dit icoon om het hulpprogramma te starten. Wellicht moet u het draadloze netwerk kiezen. Raadpleeg hiervoor de instructies van de leverancier. 

Top

Aansluiten notebooks

De notebooks kunnen worden aangesloten door middel van een draadloze USB-netwerkadapter of Notebook netwerkkaart. De USB-netwerkadapter is uiterst gemakkelijk te installeren en vereist slechts een paar handelingen: 

 1. nstalleer de bijgeleverde software.
 2. Zet de antenne op het kastje omhoog.
 3. Plug de USB label die aan de netwerkadapter zit in een vrije USB poort van de computer.
 4. Windows XP herkent het USB-apparaat en installeert het als draadloze netwerkadapter.

Ook de installatie van een draadloze Notebook Netwerkkaart is eenvoudig: 

Als dat niet gemakkelijk is, dan weten we het niet meer. Let wel, een groot deel van het gemak is mede te danken aan Windows XP dat de WiFi-technologie prima ondersteunt. In oudere versie van Windows zal men drivers moeten installeren om het werkend te krijgen. In veel moderne notebooks is overigens tegenwoordig standaard een WLAN-kaart ingebouwd. Dat maakt het aansluiten van notebooks op een draadloos netwerk nog gemakkelijker. Let bij aanschaf van een nieuw notebook of deze 802.11b of 802.11g ondersteunt. De meeste moderne notebooks hebben 802.11b aan boord, maar er zijn al notebooks verkrijgbaar met 802.11g. Zo hadden we de beschikking over een Sony VAIO PCG-TR2MP, die zowel Bluetooth als 802.11g WiFi aan boord heeft. Ook een Toshiba Portege M200 Tablet PC liet zich probleemloos aansluiten op ons draadloze netwerk, echter deze heeft slechts 802.11b aan boord. Met het oog op de toekomst, doet men er goed aan daar bij aanschaf van nieuwe notebooks op te letten want wie eenmaal gewend is te werken met het snellere 802.11g zal een 802.11b verbinding zeer teleurstellend vinden.

Top

Aansluiten Pocket PC's

Ook uw Pocket PC of een andere handheld computer kan draadloos op een WiFi-netwerk worden aangesloten. Fabrikant SanDisk levert daarvoor speciale CompactFlash- en Secure Digital WiFi-kaarten. Deze hebben nu nog een doorvoersnelheid van 11 Mbps (802.11b), maar snellere kaarten komen eraan. De CompactFlash variant biedt tevens 128 MB geheugenruimte en wordt geleverd inclusief een CompactFlash PC Card adapter en kan dus ook in notebooks worden gebruikt. Om een Pocket PC met een SD-kaartslot op een draadloos netwerk aan te sluiten, handelt u als volgt:

 1. Sluit de Pocket PC op uw desktop computer aan en zorg dat ActiveSync een verbinding tot stand heeft gebracht.
 2. Installeer de bijgeleverde software.
 3. Na installatie van de software verschijnt op de Pocket PC het venster SanDisk WiFi SD Card; klik hier op OK.
 4. Steek de WiFi SD-kaart in het SD-slot van de Pocket PC.
 5. Kies Start >> Settings >> Connections.
 6. Selecteer bij My network card connects to de optie The Internet.
 7. Controleer nu of het pictogram Signal Indicator (in de vorm van een antenne) rechts onderaan een groene signaal toont of dat het groene LED-lampje op het antennedeel van de kaart continu brandt; is dat het geval dan wordt er een signaal ontvangen.
 8. Kies nu Start >> Internet Explorer, geef een webadres in en u bent on-line.
   

Top

Internetverbinding en delen van bestanden

Als eerste kunt u controleren of de Internetverbinding door alle computers in het draadloze netwerk gebruikt kan worden. Controleer eerst of Internet Explorer op uw PC, notebook of Pocket PC een inbelverbinding gebruikt. Zo ja, dan moet die worden uitgeschakeld. Dat doet u als volgt:

 1. Start Internet Explorer
 2. Kies Extra >> Internet-opties.
 3. Ga naar het tabblad Verbindingen.
 4. U hoeft hier geen inbelverbindingen te hebben, maar het mag wel. Door de optie Nooit een verbinding kiezen te selecteren, voorkomt u dat ze worden gebruikt.
 5. Sluit het venster met OK en herstart Internet Explorer.

 

Nu kunt u proberen of u een website kunt benaderen en kunt surfen.

 

Voor het delen van bestanden is het belangrijk dat u één of meer mappen op de computer aanduidt als gedeelde map(pen). Dat kunt u op elke computer in het netwerk doen:

Het is wellicht overzichtelijker wanneer u slechts één computer gebruikt voor het delen van alle gewenste bestanden. Dat kan bijvoorbeeld de PC zijn waaraan de draadloze Router/Accesspoint is gekoppeld. Dat gaat als volgt

 

 1. Open Windows Verkenner of Deze computer.
 2. Ga naar de map die u wilt delen of maak een nieuwe map aan.
 3. Rechtsklik op de mapnaam en kies Delen en beveiliging.
 4. Kies Deze map delen en vul eventueel een naam en beschrijving in.
 5. Klik op OK.

 

Nu kunt u proberen of u bestanden van de gedeelde map kunt benaderen. Kies Start >> Mijn netwerklocaties en ga naar de betreffende computer en map. Open een bestand door erop te dubbelklikken. U kunt het bestand bewerken en weer opslaan in de gedeelde map.

Top

Beveiliging

Wanneer u een draadloos netwerk niet beveiligt, kan iedereen met een notebook (met 802.11b/g netwerkkaart) op uw netwerk inloggen. Wanneer u de toegang tot uw bestanden niet extra heeft beveiligd zijn deze zomaar voor iedereen toegankelijk. Bovendien kunnen uw buren gratis meesurfen op Internet. Geen wenselijke situatie, en daarom moet u even de tijd nemen om het netwerk te beveiligen. Het configureren van de draadloze router gebeurt via een HTML-interface. U beheert de router dus via Internet Explorer. U handelt als volgt:

 1. Typ in de adresregel van Internet Explorer het IP-adres, bijvoorbeeld 192.168.2.1, van de router.
 2. U komt in een installatiescherm (soms is een wachtwoord vereist). Kies het onderwerp beveiliging uit het menu, bij ons is dat Security.
 3. Stel in elk geval Wired Equivalent Protection (WEP) encryptie in.
 4. Om de toegang tot uw netwerk alleen toe te staan voor bekende computers stelt u MAC Address filtering in. Een MAC-adres is een uniek nummer dat aan een netwerkkaart is gekoppeld. U vindt de MAC-adressen van uw PC's in het hoofdscherm van de Belkin router-configuratie. Sta alleen deze adressen op uw netwerk toe.
 5. Stel de encryptie die u koos in stap 3 ook in op de netwerkcomputers. Bij Belkin kan dat via de Wireless LAN Monitor Utility op het tabblad Encryption.

 

Er zijn nog vele andere beveiligingsinstellingen. Zo kunt u de firewall in de router zo configureren dat hacker-aanvallen geblokkeerd worden. Ook wordt aangeraden het zogenaamde SSID van uw netwerk niet automatisch te laten uitzenden. Raadpleeg voor het configureren van al deze instellingen de handleiding van uw router.

Top

Conclusie

Het installeren van een draadloos netwerk is gemakkelijker dan menigeen denkt. En de voordelen zijn legio: u hoeft geen kostbare netwerkbekabeling aan te leggen en te onderhouden en dankzij USB-netwerkkaarten hoeven de PC's indien gewenst zelfs niet meer opengeschroefd te worden! De kosten van een basisset zijn tegenwoordig dusdanig laag dat ook dit geen belemmering hoeft te zijn. En het argument dat draadloze netwerken traag zijn gaat met de opkomst van de 802.11g standaard ook niet op. Inderdaad, een bekabeld netwerk met 100 Mbps is sneller dan een draadloos 54 Mbps netwerk, maar in de meeste situaties voldoet 54 Mbps prima. Kortom, de voordelen van een draadloos netwerk al dan niet in combinatie met een bedraad netwerk zijn talrijk. Er is echter een nadeel: de meeste draadloze netwerken staan na de basisinstallatie wagenwijd open. Een draadloos netwerk beveiligen kunt u in principe zelf, maar u moet het wel doen!

Top